O Projektu

 flag-inglese flag-tedesca flag-ita
linea

img-progetto
V projektu HYPSTAIR bomo razvili komponente serijskega hibridnega pogona za majhna letala. Koncept serijskega hibridnega letala v tem trenutku predstavlja najboljši kompromis med učinkovitostjo in dosegom za lahka letala. Lahko si ga predstavljamo kot letalo z električnim pogonom, ki ima na krovu še dodatni generator za povečanje dosega, če je to potrebno. Trenutne omejitve tehnologije za shranjevanje električne energije so še prevelike, da bi omogočale let na dolge razdalje, tako da je generator z motorjem na notranje zgorevanje lahek, čeprav energetsko nekaj manj učinkovit način za proizvajanje moči.

V projektu bomo sestavili konceptno zasnovo komponent hibridnega sistema, ki ga tvorijo generator, motor, inverter, baterijski sistem in kontrolna enota. Komponente bodo dimenzionirane in zasnovane glede na pričakovane zmogljivosti in energetsko učinkovitost celotnega sistema letala in pogona. Komponente bodo testirane v laboratorijskem okolju. Zasnovali bomo namenski vmesnik med človekom in strojem, ki bo omogočal enostavno uporabo kompleksnega hibridnega sistema. Z upoštevanjem zanesljivosti električnih motorjev ter uporabe dvojnega vira energije se bo z uporabo teh komponent izboljšala tudi varnost letenja.

Komponente bodo zasnovane tako, da bodo ustrezale vsem relevantnim varnostnim in certifikacijskim standardom. Ker v tem trenutku še ne obstajajo pravila za letalske hibridne pogone, bo definiranje teh pravil v sodelovanju z ustreznimi agencijami in inštitucijami eden ključnih prispevkov projekta, kar bo hibridnim in električnim pogonom odprlo pot na trg. Ti dosežki bodo pomagali ustanoviti konkurenčno verigo dobaviteljev za komponente hibridnega pogona ter skrajšali čas za tržno uveljavitev hibridnih pogonov v letalstvu.