Partnerji

flag-slovena  flag-tedesca  flag-ita
linea

Pipistrel d.o.o. Ajdovscina (Slovenija) – vodilni partner
Pipistrel

Show »

Pipistrel d.o.o. Ajdovščina je proizvajalec lahkih letal, znanih po inovativnosti, pionirstvu, zmogljivostih in učinkovitosti. Prejel je mnoge nagrade in priznanja, kot najpomembnejši NASA Green Flight Challenge 2011 sponsored by Google, nagrado v vrednosti 1.35M$ za najbolj učinkovito letalo, ter UKTI Award for Innovation na 2010 European Business Awards.

Pipistrel ima 74 zaposlenih, od tega 16 v R&R dejavnosti. R&R dejavnosti potekajo na področjih aerodinamike, struktur, CAD designa, mehanskega designa, hitrega prototipiranja, elektronskega načrtovanja ter strukturnega in letalskega testiranja.  R&R ekipa ponuja svoje storitve tudi zunanjim naročnikom in sodeluje z različnimi univerzami na področjih  od organskih sončnih celic do brezpilotnih letal. Pipistrel ima veliko izkušenj z vodenjem projektov. V svoji zgodovini je razvil in tržno lansiral 7 različnih tipov letal, nazadnje štirisedžno letalo Panthera, ki bo certificirano po standardih EASA CS23. Več informacij lahko najdete na spletni strani Pipistrel d.o.o. Ajdovščina. Več informacij o podjetju je na voljo na Pipistrel d.o.o.

Siemens AG (Germany)
Siemens

Show »

Siemens AG (Berlin in München) predstavlja globalno gonilo na področju elektronike in električnega inženirstva, ki deluje na področju industrije, energije in varovanja zdravja, prav tako pa se ukvarja z infrastrukturnimi rešitvami, predvsem za mesta in metropolitanska območja. Že več kot 165 let Siemens odlikuje tehnološka odličnost, inovacije, kvaliteta, zanesljivost in mednarodna razsežnost. Podjetje je največji svetovni dobavitelj okoljskih tehnologij. Približno 40 odstotkov dohodka izhaja iz zelenih tehnologij in rešitev. V fiskalnem letu 2012, ki se je zaključilo 30. septembra 2012, je prihodek od neprekinjenih učinkovanj znašal 78,5 milijard EUR, pri čemer je dobiček od neprekinjenih učinkovanj znašal 4,7 milijarde EUR (vključno z IAS 19R in preklasifikacijo solarne dejavnosti med neprekinjena učinkovanja). Iz istega naslova je na koncu septembra 2012 Siemens štel kar 370.000 zaposlenih po vsem svetu.

SIEMENS Large Drives je uspel pridobiti obsežne izkušnje v oblikovanju in izdelovanju pogonskih sistemov (električni motor/generator, elektronski in regulacijski krmilniki) in aplikacijami le-teh na železnice, mobilno miniranje in hibridne avtobuse ter razvojem hibridnega pogona za potrebe letalstva, ki zahteva podobno produktno oblikovanje za zagotavljanje pravilne funkcionalnosti med uporabo. Reference v letalstvu: Dimona DA36 e-Star. Nadaljne informacije so na voljo na Siemens AG

Univerza v Mariboru
Maribor

Show »

Univerza v Mariboru je druga največja univerza v Sloveniji, ki trenutno izobražuje 22.000 študentov in šteje 1.800 zaposlenih. Gre za avtonomno, znanstveno-raziskovalno in izobraževalno institucijo, ki deluje z namenom prenašanja znanja skozi različne izobraževalne programe. V projektu sodelujeta dve fakulteti s svojima raziskovalnima centroma, in sicer Inštitut za robotiko iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) in Fakulteta za gradbeništvo (Center za ekonomijo transporta).

Inštitut za robotiko (FERI) se ukvarja z zasnovo in oblikovanjem mehatronskih sistemov. Med raziskovalnimi dejavnostmi je potrebno izpostaviti delovanje izjemnega pomena na področju robotskih sistemov, električnih krmilnikov in regulacijskih sistemov, prav tako pa se inštitut ukvarja tudi s sistemskimi integracijami in prototipnimi algoritmi vodenja. Inštitut se ukvarja tudi z razvojem naprednih struktur in regulacijskih algoritmov, ki se lahko uporabljajo v različnih električnih in mehatronskih napravah (aktivatorji, roboti, električnimi pretvorniki).

Center za transportno ekonomijo (CTE) je raziskovalni center pod okriljem Fakultete za gradbeništvo. Center vodi mednarodne, nacionalne in regionalne znanstvene in raziskovalno-razvojne projekte na področju transporta; izvaja študije in prispeva ekspertna mnenja različnim institucijam, podjetjem in drugim strankam. Poglavitna polja raziskovanja so transportna ekonomija, logistika, transportne tehnologije, transport in okolje, transportna politika ter transportno načrtovanje in razvoj. Več informacij je dostopnih na spletni strani Centra za transportno ekonomijo in Inštituta za robotiko.

Univerza v Pisi (Italija)
University of Pisa

Show »

Univerza v Pisi je ena najstarejših evropskih univerz, ki danes obsega 11 fakultet in 57 oddelkov s približno 55.000 študenti. V projektu bosta sodelovala dva oddelka Fakultete za gradbeništvo: Oddelek za gradbeništvo in industrijsko inženirstvo (DICI) ter Oddelek za energetsko, sistemsko, okoljski in gradbeno inženirstvo (DESTEC). Več informacij je dostopnih na spletni strani Oddelka za gradbeništvo in industrijsko inženirstvo – Področje za letalsko in vesoljsko inženirstvo ter Oddelek za energetsko, sistemsko, okoljsko in gradbeno inženirstvo.

MBVision (Italija)
MBVision

Show »

MBVision je malo podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem novih poslovnih priložnosti in zunanjih podob skozi inovativne projekte in rešitve. Podjetje zasebnim ali javnim podjetjem/inštitutom, ki želijo razviti nove produkte ali usluge, ponuja raziskovalno-razvojne storitve, svetovanje,, projekte in produkte na področju oblikovanja, novih tehnologij in komunikacij. Poseben poudarek pri svojem delu namenjajo raziskavam, tako je, zahvaljujoč strateškim partnerstvom z inštituti in univerzami, MBVision oblikoval interjer, vmesnik človek-stroj, ergonomijo in nadzorne plošče lahkih letal, motorjev in hibridnih vozil, pri čemer so sodelovali z evropskimi industrijami, podjetji, inštituti, med katerimi je potrebno izpostaviti Piaggio&Co., Pipistrel, Centro  Ricerche  Fiat in C2P. MBVision je oblikoval tudi vmesnik človek-stroj za skupno platformo navtičnega in modnega oblikovanja, pri čemer so sodelovali Indra, Sixty, FV Cantieri, 3logic. Več informacij je na voljo na spletni strani MBVision